Z jadłospisu wykluczono gluten – szczególny rodzaj białka, który u niektórych może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, ponieważ te rośliny naturalnie nie zawierają glutenu. Bez przeszkód mona spożywać także odpowiednio przetworzone zboża glutenowe. Dieta idealnie nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, aczkolwiek nie jest zalecana w przypadku celiakii, ponieważ mimo stosowania produktów bezglutenowych istnieje ryzyko wystąpienia w posiłkach śladowych ilości glutenu.
Dostępne warianty kaloryczne: 1000, 1200, 1500, 1800, 2000 i 2200 kcal.
Opis
Menu na tydzień 02.12-08.12
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek | Sobota | Niedziela | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Śniadanie | Belriso z musem z mango i nektarynką (bez glutenu) | Szakszuka z grzanką (bez glutenu) | Owsianka bounty z malinami i gorzką czekoladą (bez glutenu) | Muffiny jajeczne z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami, dip jogurtowo-koperkowy (bez glutenu) | Placuszki dyniowe z powidłami śliwkowymi i twarożkiem na słodko (bez glutenu) | Pasta z zielonego groszku z czarnuszką i chlebem żytnim pełnoziarnistym (bez glutenu) | Chlebek fistaszkowy z kremem czekoladowym z batatów i musem z owoców leśnych (bez glutenu) |
II Śniadanie | Koktajl green power (bez glutenu) | Krem z buraka z pestkami dyni (bez glutenu) | Sałatka z pieczonej cukinii i wędzonym twarogiem i jogurtem bazyliowym (bez glutenu) | Truskawkowe lassi (bez glutenu) | Pizza na spodzie jaglanym z kukurydzą i brokułem (bez glutenu) | Smoothie ananasowo-pietruszkowe z makiem (bez glutenu) | Krem z kabaczka z mleczkiem kokosowym (bez glutenu) |
Obiad | Wołowina w sosie własnym z kaszą gryczaną i marynowaną papryką po chorwacku (bez glutenu) | Kebab z udka kurczaka z frytkami belgijskimi i sałatką z kapusty pekińskiej (bez glutenu) | Ragout z kurczaka z pietruszkowymi kluskami półfrancuskimi (bez glutenu) | Pulpeciki z indyka w sosie serowym z kaszą jaglaną i brokułem (bez glutenu) | Filet z limandy w sosie polskim z brązowym ryżem i kalafiorem z kurkumą (bez glutenu) | Roladka z indyka z żurawiną, puree cebulowe i zielona fasolka szparagowa (bez glutenu) | Polędwiczka wieprzowa w sezamie z koperkowym kuskusem i grillowanymi pomidorkami cherry z cukinią (bez glutenu) |
Podwieczorek | Jagielnik z solonym karmelem daktylowym (bez glutenu) | Budyń waniliowy z galaretką z hibiskusa (bez glutenu) | Wegańska tarta z kremem karobowo-cieciorkowym (bez glutenu) | Ciasto czekoladowe z cukinią w stylu fit (bez glutenu) | Bezglutenowe pierniczki | Fit lion (bez glutenu) | Sezamki (bez glutenu) |
Kolacja | Zapiekanka z soczewicą i puree z kalafiora i batata (bez glutenu) | Kopytka warzywne z kiszoną kapustą (bez glutenu) | Pasta z makreli w pomidorach z chlebem i ogórkiem kiszonym (bez glutenu) | Potrawka z patisona z tofu i komosą ryżową | Mazurska grzybowa z grzankami (bez glutenu) | Sałatka z domowymi piklami i pieczonym rostbefem z czarną soczewicą (bez glutenu) | Placki z jarskim gulaszem z bakłażanem (bez glutenu) |